Veredeling, productie en verkoop

Plantera is een onderneming gespecialiseerd in de veredeling, productie en verkoop van (poot)aardappelen. Plantera is medio 2014 opgericht en focust zich in eerste instantie op de tafelaardappelmarkt binnen Europa. De initiatiefnemers van Plantera zijn Gerard Bovée en Jeroen van Soesbergen. Zij hebben allebei veel ervaring zowel op het gebied van veredeling als op het gebied van productie, logistiek en verkoop. Gerard en Jeroen worden ondersteund door de commerciële ervaring van verkoper Eef Bruin en productie & logistiek door Michel Veltman. Plantera is gevestigd in de Noordoostpolder, te Marknesse.

Plantera

De naam Plantera is afgeleid van een planter: dicht bij de grond staand en betrokkenheid bij het product. Daarnaast zijn korte lijnen met onze telers en afnemers ons uitgangspunt, beslissingen worden dichtbij de bron genomen.

Biologisch geteeld

Op dit moment heeft Plantera ongeveer 360 ha teelt in Noord-west Europa, waarvan 85% in Nederland bij ervaren telers. Een belangrijk gedeelte van Plantera’s areaal wordt biologische geteeld en afgezet. Plantera was binnen 2 maanden na haar oprichting al SKAL gecertificeerd.

SKAL Plantera – Bekijk PDF

GMP Plantera – Bekijk PDF

Hygieneprotocol – Bekijk PDF

AHV 2015 – Bekijk PDF

AHV 1986 – Bekijk PDF

HV Plantera – Bekijk PDF

 

De kwaliteit van het pootgoed is net zo belangrijk als de kwaliteit van rassen zelf. Plantera heeft in haar kweekprogramma het kweken van betrouwbare rassen hoog in het vaandel staan. Het succes van de nateelt hangt af van een goede combinatie tussen raseigenschappen en de kwaliteit van geleverd pootgoed. Goed pootgoed kan alleen geproduceerd worden door ervaren en kwaliteitsbewuste telers. Eén fout in het productieproces kan de kwaliteit van het pootgoed enorm aantasten. Plantera is zich hiervan bewust en werkt samen met haar telers om dit productieproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Kwaliteit gaat bij Plantera boven kwantiteit
De functionaliteit van de aardappel is zodanig breed, dat de markt gesegmenteerd is. De aardappelmarkt is opgedeeld in de volgende segmenten: vers traditioneel, vers retail, frites, chips, zetmeel, geschild, puree en specialties. Plantera zal zich voornamelijk focussen op de segmenten vers traditioneel, vers retail, geschild en specialties. Omdat binnen deze segmenten een hoog belevingsniveau van de consument van groot belang is beschikt Plantera ook over biologisch pootgoed van rassen die daar zeer geschikt voor zijn.